<h2>ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1958</h2><p>ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ</p> <h2>ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1958</h2><p>ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ</p> <h2>ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1958</h2><p>ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ</p> <h2>ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1958</h2><p>ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΟΥΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ</p>
Previous Next
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
 
Κυκλοφορεί με μηχανή πολλών κυβικών, έχει τον αέρα και την φρεσκάδα ενός νέου ανθρώπου που ψάχνει την ζωή του, σπούδασε και τελείωσε με άριστα το ΤΕΙ στην Θεσσαλονίκη στο τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επέστρεψε στην Κομοτηνή όπου αποφάσισε να κρατήσει την παραδοσιακή επιχείρηση της οικογένειας ξεκουράζοντας τον πατέρα του. Ο λόγος για τον Χασάν Χασάν τον 32χρονο κομπιουτερά που καθημερινά παράγει εκατοντάδες κιλά σουτζούκ λουκούμ με προορισμό όλη την Ελλάδα.
 
Το λουκούμι σαν διαδικασία έχει την δική του κρυφή συνταγή, ώστε να είναι απαλό στην γλυκιά του γεύση, ένα θελκτικό γλυκό με καρύδι, με γλυκόζη μούστο με άχνη ζάχαρη ή ινδοκάρυδο και όσες παραλλαγές ο ίδιος γνωρίζει. Κάθε μέρα παράγεται φρέσκο και το εργαστήρι μοσχοβολά από την παρουσία του ματζουνιού, ενώ σε κολώνες παγώνει μετά και σταθεροποιείται στο φυσικό περιβάλλον πριν πάρει την άγουσα για την κατανάλωση. 
 
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1958
 
Η παράδοση της οικογένειας ξεκινά από τον πατέρα του Μεχμέτ Χασάν, το 1958 σε ηλικία 15 ετών τότε που μαθαίνει την τέχνη του ζαχαροπλάστη-λουκομοποιού.
 
 «Εκείνη την εποχή» λέει ο συνταξιούχος σήμερα Μεχμέτ Χασάν, «δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για λουκούμια. Έμαθα την τέχνη εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστεία της Κομοτηνής μαζί με άλλα γλυκά της εποχής, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Φεχμί. Αργότερα το 1970 άνοιξα δικό μου ζαχαροπλαστείο, αλλά επειδή το σουτζούκ λουκούμ άρχισε να έχει ζήτηση άφησα τη ζαχαροπλαστική και άρχισα να φτιάχνω μόνο λουκούμια».
 
Εκείνο που κάνει το σουτζούκ λουκούμ να διαφέρει από τα άλλα, εξηγεί ο Μεχμέτ Χασάν, είναι τα περασμένα σε σπάγκο καρύδια που έχει στο εσωτερικό του και φυσικά η μορφή του που μοιάζει με σουτζούκι δηλαδή μεγάλο λουκάνικο. Για να το φάει κανείς θα πρέπει πρώτα να το κόψει.
 
«Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστές, νερό και καρύδια, και φυσικά η τεχνική. Το μυστικό είναι στην τεχνική, αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το περιγράψω», προσθέτει ο Μεχμέτ Χασαν.
 
Το μεγαλύτερο λουκούμι που παρασκεύασε ήταν ενάμιση μέτρο περισσότερο δεν ήταν δυνατόν να γίνει γιατί δεν το κρατούσε ο σπάγκος όπως θα πει.
 
Στο εργαστήρι του η μόνη καινοτομία είναι ο πεντακάθαρος χώρος και η παρουσία ενός υπολογιστή που στην οθόνη προβάλλει σκηνές από τις φάσεις παρασκευής του λουκουμιού. Παράλληλα προτείνει στους πελάτες του σπιτικά σιροπιαστά γλυκά και μπισκότα ολόφρεσκα ενώ τα συσκευασμένα λουκούμια του φεύγουν για όλα τα ζαχαροπλαστεία της Θράκης αλλά και σε φανατικούς πελάτες του.
 
Ο Χασάν Χασάν, αν και σπούδασε πληροφορική, προτίμησε, να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του.
 
«Έμαθα πώς φτιάχνονται τα λουκούμια από πολύ μικρός, καθώς τα καλοκαίρια δούλευα στο εργαστήριο του πατέρα μου. Το σουτζούκ λουκούμ το έφτιαχναν ανέκαθεν στην Κομοτηνή, δεν ξέρω από πότε, αλλά ο πατέρας μου βελτίωσε τη συνταγή. Όταν βγήκε στη σύνταξη το 2004 ανέλαβα εγώ την επιχείρηση και με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και σήμερα τα σουτζούκ λουκούμ και τα διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Χασάν Χασάν.
 
Πελάτες που το περιμένουν υπάρχουν στην Ρόδο, στην Κρήτη, στα Ιωάννινα στην Αθήνα παντού. Η Κομοτηνή παραμένει η πόλη του λουκουμιού, όπως οι Σέρρες είναι η πόλη του ακανέ, ή η Σύρος με τα ονομαστά λουκούμια της. Βεβαίως είναι και η πόλη των σιροπιαστών, της μπουγάτσας του μοσχοβολιστού καφέ, των στραγαλιών στην μεγαλύτερη ποικιλία που υπάρχει σε αυτά όμως θα αναφερθούμε προσεχώς
 
ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
 
Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα εύγευστο σφιχτοδεμένο μακρόστενο μεγάλο λουκούμι που περιέχει ζάχαρη, γλυκόζη, νισεστέ, νερό και καρύδια (δεμένα σε σπάγκο). Βγαίνει δε σε διάφορα αρώματα (π.χ. τριαντάφυλλο, μούστο, γαρίφαλο, κανέλα, περγαμόντο, κλπ). Το σουτζούκ λουκούμ σχηματικά μοιάζει με λουκάνικο. Το κολλώδες μείγμα του παραπέμπει σε λάβα. Τα καρύδια που περιέχει είναι αφροδισιακή τροφή. Ως γλυκαντική ουσία μπορεί να υποβοηθήσει την έλλειψη ζαχάρου που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.

Τούρτες, βουτήματα, γλυκά, τσουρέκια, σουτζουκ λουκουμ.